Kommende Projekter

Vores dirigent – Jesper Ryskin – beskriver herunder KUSO’s kommende projekter for 2018-2019 sæsonen.

Forår 2019

Hvor efterår 2018 projektet fokuserede på stryger gruppen, fokuserer KUSO’s forår 2019 projekt på blæser gruppen, med et værk kun for blæsere.

Hovedværket er Schumann’s 3. symfoni. Dette var faktisk den sidste symfoni Schumann skrev. Selvom der også eksisterer en 4. symfoni rent numerisk, så var denne – altså den 4. – et tidligere værk som blev revideret og først publiceret efter den 3. symfoni.

Symfonien har en mere kompleks struktur end de fleste symfonier, og har ligheder med Beethoven’s 3. med en stærk første sats med heroiske temaer, der i mange andre symfonier ville have været den sidste sats.

Alt i alt har symfonien, lige som Brahms serenade i efterår 2018 projektet, en mere kammerorkester lignende struktur, hvor musikken er en evig søgende rejse som kontinuerligt udvikler sig, og hvor musikerne må relatere til musikken på nye måder hele vejen igennem stykket.

For blæserne spiller vi Grieg’s Begravelses March i samarbejde med en blæser instruktør, for på den måde at udvikle blæser gruppen til dens fulde potentiale. Blæser instruktøren kommer også til at dirigere dette værk til koncerterne.

Det sidste værk bliver en guitar koncert – “Concierto de Aranjuez” af Joaquín Rodrigo. Dette værk – fra 1939 – er nyere end de fleste af de værker orkesteret normalt spiller. Værket er en af de mest berømte guitar concertos, og regnes for en af hoved værkerne i spansk guitar musik. Det er gennem tiden blevet re-arrangeret for en lang række andre instrumenter som fx Klarinet, Harpe, Violin og jazz saxofon.

Vi arbejder på at få et samarbejde op at stå med guitar linien på det Kongenlige Danske Musikkonservatorium, gennem lektor Jesper Sivebæk. Ambitionen er at have en af de studerende til at spille værket, og samtidig samarbejde med hele guitar klassen på konservatoriet.

KUSO er et ungdomsorkester, og det er naturligt at samarbejde med nogle af de unge talenter i København. Ambitionen er at bruge dette projekt som springbræt til et tættere samarbejde med Konseratoriet i København.

Sommer 2019

Hvor efterår 2018 og forår 2019 projekter fokuserede på kammer musik elementer, og henholdsvis strygere og blæsere, vil sommer projektet samle det hele og frigøre orkesteret fulde potentiale opnået gennem arbejdet med de forskellige dele som gør et symfoni orkester fantastisk.

Koncerten kommer til at bestå af to dele, med hver sin styrke.

Den første halvdel består af Tchaikovskys “Festival Overture on the Danish National Anthem”. Denne ouverture spilles sjældent, men minder lidt op den pompøse 1812 ouverture, i en mere kontrolleret udgave. Ouverturen er basalt set en stor variation over den danske konge sang “Kong Christian Stod Ved Højen Mast”, og blev skrevet som en gave til den danske Prinsesse Dagmar, da hun skulle giftes med den kommende Russiske Zar – Alexander den 3.

Tchaikovsky mente selv værket var bedre end 1812-ouverturen, men en del fremførelser blev annulleret fordi han forsøgte at inkludere den russiske national melodi i mol.
Grundet til at værket ikke er med i det generelle danske repertoire – på samme måde som Rule Britannia er det for britterne – må være fordi det er en russisk komponist der står bag.

Den anden halvdel af koncerten er et af de mest elskede symfoniske værker i det 22 århundrede: Sibelius 2. symfoni.
Symfonien er en svær opgave, men det har været vores mål at spille den lige siden jeg startede som dirigent i KUSO. Men vi ville gerne vente indtil vi følte os klar, og det gør vi nu.

Ved sommer projektet 2019 er der gået 3 år, og vi tør nu spille dette fantastiske værk som er både ekstremt lyrisk, ekstremt romantisk, meget hurtigt og svært (3. sats), og har en af de måske største opbygninger i musikkens historie (4. sats), hvilket giver lidt modstykke til Ravels Bolero.

Symfonien konkluderer et meget ambitiøst program for et hvilken som helst symfoniorkester, og kommer til at kræve al vores energi og opmærksomhed. Men det vil også give nogle musikalske oplevelser til medlemmerne på et niveau de ikke har været klar til at nyde indtil nu.

Jesper Ryskin

Kommende koncerter

23. November
Ørestad Bibliotek
kl. 19.30

26. November
Hellige Kors kirke
kl. 20.00
Læs mere

Ledige pladser

Vi har i øjeblikket plads til:
Horn
Basun
Obo
Strygere
Se mere