KUSO

Københavns Ungdomssymfoniorkester


Det praktiske

Program:

Mendelssohns "Israel i Egypten"

Dirigent: Torsten Mariegaard

27th of September

4th of October

Se vores begivenheder på

Dirigentens noter

Når man taler om Händel (1685 – 1759) og hans oratorier, tænker de fleste straks på Messias, som nok er det hyppigst opførte korværk i den klassiske musik. Men Händel skrev adskillige andre oratorier med fine musikalske kvaliteter; dog har disse ikke på noget tidspunkt opnået samme popularitet som Messias. Blandt disse er oratoriet Israel i Egypten, som KUSO opfører i samarbejde med Rudersdal Koret i marts 2020.

Egentlig var det ikke Händels hensigt at skrive oratorier. Men mens han levede i England, hvor han komponerede en række italienske operaer, som han havde god succes med, skiftede publikums smag. Londons velhavende borgerskab ønskede nu at blive underholdt med musik, hvor handlingen var kendt i forvejen, og teksten på engelsk. Dette behov imødekom Händel med oratorier baseret på bibelske hændelser.

Händel påbegyndte og fuldførte Israel i Egypten i 1739 og brugte principielt tekster fra 1. og 2. Mosebog. Da disse imidlertid ikke var særlig velegnede til at sætte i musik, benyttede hans librettist sig af teksterne i Psalmerne 105 og 106, der indeholdt en gendigtning af begivenhederne i de to Mosebøger. Derudover benyttede han et enkelt vers fra Psalme 78 og diverse passager fra bogen om udvandringen (Exodus).

Oratoriet omfattede oprindeligt tre dele, men i dag er det stort set kun 2. og 3. del, der opføres, da 1. del er meget langtrukken og gør en opførelse af hele værket meget langvarig.

Oratoriet blev en fiasko ved sin førsteopførelse i London. Händel forsøgte, foruden at fjerne 1. sats, at sætte flere solistsatser ind og lave andre ændringer, men alligevel tog englænderne ikke værket til sig. Eftertiden har dog været mere blid ved det, men det opføres stadig ikke særlig ofte og stort set kun i to dele.