KUSO

Københavns Ungdomssymfoniorkester


Det praktiske

Program:

Tschaikovsky: Overture "on the Danish National Anthem"

Sibelius: 2. Symfoni

Dirigent: Jesper Ryskin

21. Juni kl.19:30, i

23. Juni kl.16:00, i

Se vores begivenheder på

Dirigentens noter

Hvor projekterne fra efterår 2018 og forår 2019 fokuserede på kammermusiske elementer, og henholdsvis strygere og blæsere, vil sommerprojektet samle det hele og frigøre orkesteret fulde potentiale opnået gennem arbejdet med de forskellige dele som gør et symfoniorkester fantastisk.

Koncerten kommer til at bestå af to dele, med hver sin styrke.

Den første halvdel består af Tchaikovskys “Festival Overture on the Danish National Anthem”. Denne ouverture spilles sjældent, men minder lidt op den pompøse 1812-ouverture, men i en mere kontrolleret udgave. Ouverturen er basalt set en stor variation over den danske kongesang “Kong Christian Stod Ved Højen Mast” og blev skrevet som en gave til den danske Prinsesse Dagmar, da hun skulle giftes med den kommende Russiske Zar – Alexander den 3.

Tchaikovsky mente selv, at værket var bedre end 1812-ouverturen, men en del fremførelser blev annulleret, fordi han forsøgte at inkludere den russiske nationalmelodi i mol.

Grunden til at værket ikke er med i det generelle danske repertoire – på samme måde som Rule Britannia er det for briterne – må være, at det er en russisk komponist, der står bag.

Den anden halvdel af koncerten er et af de mest elskede symfoniske værker i det 22. århundrede: Sibelius’ 2. symfoni.

Symfonien er en svær opgave, men det har været vores mål at spille den, lige siden jeg startede som dirigent i KUSO. Men vi ville gerne vente, indtil vi følte os klar, og det gør vi nu.

Ved sommerprojektet 2019 er der gået 3 år, og vi tør nu spille dette fantastiske værk, som er både ekstremt lyrisk, ekstremt romantisk, meget hurtigt og svært (3. sats) og har en af de måske største opbygninger i musikkens historie (4. sats), hvilket giver lidt modstykke til Ravels Bolero.

Symfonien konkluderer et meget ambitiøst program for et hvilken som helst symfoniorkester og kommer til at kræve al vores energi og opmærksomhed. Men det vil også give nogle musikalske oplevelser til medlemmerne på et niveau, de ikke har været klar til at nyde indtil nu.

Jesper Ryskin