KUSO

Københavns Ungdomssymfoniorkester


Det praktiske

Program:

Griegs "Norske Danser"

Strauss' "Künstlerleben"

Dārziņš' "Melancholic Valse"

Faurés "Pavane"

Dirigent: Johanne Grønkjær Lorenzen

Koncerter:

--- kommer snart ---

Se vores begivenheder på

Dirigentens noter

I vinterprogrammet 2021 skal KUSO prøve kræfter med dansemusik af meget forskellig art.

Til forskel fra Sibelius’ storslåede 5. Symfoni, som KUSO fremførte i efteråret 2020, er vinterens program sammensat af små, tætte stykker, der i minut- og sidetal kan virke beskedne. Men orkestret skal på kort tid omstille sig mellem forskellige stemninger, tidsperioder og kulturer, når vi rejser fra de norske klipper til det spanske hof.

I både Valse Melancolique af Emīls Dārziņš og Gabriel Faurés Pavane er vi i de mere afdæmpede og rolige danse. Emīls Dārziņš nåede ikke at skrive så mange værker i sit korte liv, og han skrev primært kormusik. Han skrev et enkelt orkesterværk – denne lille vals.

Fauré regnede ikke selv sin Pavane for noget særligt – ikke noget dårligt heller – men den var både i samtid og eftertid meget populær. Oprindeligt er stykket skrevet for klaver og kor, men i dette projekt spilles det i orkesterudgaven.

Orkestret skal have roen til at spille denne langsomme spanske hofdans, der ikke just skal tænkes som dans, men faktisk som en procession, og bære den svævende velkendte melodi frem ovenpå det enkle akkompagnement.

Orkestrets opgave er en helt anden, når opgaven er Strauss’ Künstlerleben, og den skønne samling af valse virkelig skal bringe lytteren til de store baller i Wien. Her skal orkestret skifte mellem forskellige udtryk gennem hele stykket og samtidig forsøge at opnå den lette og valsende karakter.

Edvard Griegs Norske danse er oprindeligt skrevet for 4-hændigt klaver, men vi spiller den i Hans Sitts fantastiske orkesterudgave. Dansene er i den stil, som er så typisk for Grieg, og som ses i mange af hans kompositioner, nemlig smukke temaer ofte præsenteret i ABA – form.

Den simple form kan henlede en til at tænke, at det er nem musik. Men enkel musik kræver også meget af orkestret, og de skønne melodier og harmonier viser os rundt i Norge – både i bjergene, i skoven og til høstfest – og orkestret skal hele tiden følge med og skifte stemning.