KUSO

Københavns Ungdomssymfoniorkester


Det praktiske

Program:

Bruchs violinkoncert nr. 1

Schumanns 4. symfoni

Dirigent: Jesper Ryskin

Koncerter:

26. november kl.19:30,

28. november kl.16,

Se vores begivenheder på

Dirigentens noter: Storslåede tyske værker

I efterårsprojektet 2021 skal KUSO prøve kræfter med to storslåede tyske værker: Schumanns 4. symfoni og Bruchs violinkoncert.

Schumanns 4. symfoni er en tung og majestætisk symfoni, der viser Schumanns stil og musiske udtryk. Den majestætiske musik og tonerne af depression og mental uro synes svære at skelne fra hinanden, og på den måde afspejler Schumanns musik med dynamik, rytmer og harmoni hans skiftende sindstilstand og humør. Den 4. symfoni er faktisk et værk, der er tidligere end den 3., men som blev revideret og udgivet efter den 3. symfoni.

Schumann er én af de helt store romantiske komponister fra Tyskland. Da Schumann blev født, havde Beethoven allerede fejret sin 40-årsfødselsdag og uropført sin sjette symfoni – pastoralen. Året før Schumann kom til verden, blev Mendelssohn født. Mendelssohn og Schumann blev venner for livet, og da Mendelssohn oprettede musikkonservatoriet i Leipzig, var Schumann en del af det oprindelige lærerkollegium. Da Mendelssohn døde, blot 38 år gammel, var Schumann én af kistebærerne. Det var en guldaldertid for den klassiske musik med en talentmasse ud over det sædvanlige, og foruden Schumanns kone, Clara Schumann, som på sin helt egen måde var en meget talentfuld komponist, blev Schumann og Brahms meget tætte venner på trods af den store aldersforskel på 23 år. Schumanns liv var dog præget af en del uro. I sin ungdom var han et vidunderbarn på klaver, men en håndskade tvang ham til at skrinlægge en ellers lovende karriere som pianist. Schumann var gennem hele sit liv plaget af psykiske problemer, og både i en ung alder og i de sidste to år af sit liv var han indlogeret på forskellige sanatorier – det sidste ophold efter et selvmordsforsøg, hvor Schumann hoppede ud fra en bro. I dag mener man, at de psykiske problemer enten skyldtes ubehandlet syfilis eller kviksølvforgiftning – kviksølv blev dengang brugt til forskellige behandlinger, og modsat dengang ved vi i dag, at kviksølv er ekstremt skadeligt for kroppen.

Max Bruchs violinkoncert nr. 1 i g-mol, op. 26, er én af de mest populære violinkoncerter på repertoiret og er sammen med den skotske fantasi Bruchs mest berømte værk. Selvom det var et af de mest populære værker fra den romantiske periode, havde Bruch selv blandede følelser omkring koncertens succes, da den overskyggede alt andet, han nogensinde havde lavet, og da han til en vis grad forudså, at værket var af så høj kvalitet, at det ville manifestere sig som værket over dem alle og som dét værk, han skulle huskes for efter sin død. En forudanelse, som man må sige skulle vise sig at holde stik.