KUSO

Københavns Ungdomssymfoniorkester


Dirigenten – Jesper Ryskin

Jesper startede med at spille violin i 1981 under lærer Julie Friisholm og senere Holger Steinrud. I 1989 begyndte Jesper at spille under daværende professor i violin på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København, Peder Elbæk, og dette samarbejde varede i over 10 år, indtil Jesper afsluttede konservatoriet med en diplomeksamen (hvad der i dag svarer til en kandidatgrad) i år 2000. På konservatoriet studerede Jesper også under Palle Heichelmann og Peter Fabricius.

Jespers dirigentkarriere startede i midten af 90’erne, hvor han dirigerede orkestre i bl.a. Næstved og Helsingør, og i 2004 blev han fast dirigent i KUSO, hvor han også havde været mangeårigt medlem. Derefter steg engagementet hurtigt yderligere indtil 2006, hvor Jesper var fast dirigent for også Studenter Musik Foreningens Orkester (i dag Byens Symfoni) samt KYS (Københavns Yngre Strygere).

I denne periode studerede Jesper kortvarigt direktion privat hos dirigent Frans Rasmussen, ligesom han to gange gennemførte DAMU’s Masterclass for Orkesterdirigenter på højeste niveau – også dette under Frans Rasmussen.

Udover dette har Jesper fungeret som ad hoc-dirigent for adskillige amatørensembler, såvel som i professionelle sammenhænge. I sommeren 2015 vendte Jesper igen tilbage til KUSO og har siden sommeren 2016 været orkestrets faste dirigent.

Generic placeholder image

Gæstedirigent – Johanne Grønkjær Lorenzen

Generic placeholder image

Johanne startede som medspiller i Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester tilbage i 2010, først som janitshar og senere på violin. Det var også her, hun havde sine første muligheder for at dirigere i 2015, og siden da har hun dirigeret Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester til sommerstævner, Opera i Rebild og til Orkesterfestival i DR.

Johanne gennemførte i 2015/16 DAM’s dirigentkursus 1 og var i årene 2014-2020 tilknyttet Rebild Kulturskole, hvor hun fik undervisning i violin, bratsch og musikteori hos Morten Lønborg Friis og klaver senest hos Yu Lan.

Johanne blev i 2016 optaget på DR’s Malko Dirigentskole med Phillip Faber og Ole Faurschou som faste lærere og en lang række gæstelærere, herunder Fabio Luisi, Thomas Søndergaard med flere. I 2018 modtog hun Rebild Musikpris til Opera i Rebild.

Derudover har hun været dirigent for flere amatørorkestre- og kor i Nordjylland.

Johanne er i øjeblikket i gang med at dygtiggøre sig indenfor dirigentfaget og arbejder på at blive klar til at søge ind på konservatoriet. Dette indebærer blandt andet klaverstudier med Galya Kolarova, hørelære med Kasper Lykke Hedegaard, forskellige masterclasses i Danmark og med Jorma Panula i Finland.